Clos Amador: Traditie in een modern jasje

Clos Amador is Catalaans en betekent “het land van Amador”. Het is vernoemd naar Josep Amador, die in de 18e eeuw de “Rabasser” was van een perceel in de Catalaanse Penedés. Een Rabasser zorgde in die tijd voor het perceel van een grootgrondbezitter, in dit geval een wijngaard. Aangezien Josep Amador de wijnstokken en het land zo goed behandelde, werd dat deel van de wijngaard waarvoor hij moest zorgen, naar hem vernoemd. Omdat Joseps inkomen destijds ook afhankelijk was van de oogst, kon hij zich een lagere oogst die de oude planten hem gaven niet veroorloven. Zodoende kwam hij op het idee om nieuwe wijnstekken op oude wortels te planten. De oude, diepgaande wortels halen de voedingsstoffen voor de druiven diep uit de grond en geven de wijn zijn mineraliteit en complexiteit. Het voormalig woonhuis van Josep, La Casita Blanca, staat nog altijd te midden van landgoed Clos Amador.

Père Ventura richtte in 1992 wijnhuis Clos Amador op. Père heeft een geschiedenis in de wijnen. Zijn overgrootvader was werkzaam voor Codorníu. Zijn grootvader was oenoloog bij een grote Franse producent en had later zijn eigen wijnkelders. Père bouwde het wijnhuis met ondergrondse kelders, vinificatieruimtes en bottellijnen volgens de strengste eisen. De wijnen worden op traditionele wijze geproduceerd met respect voor mens en omgeving, maar met hulp van de moderne technieken.

Het Clos Amador portfolio bestaat hoofdzakelijk uit Cava en daarnaast twee niet mousserende wijnen (Chardonnay en Tempranillo Cabernet Sauvignon). Cava is in Spanje de mediterrane bruisende wijn. Deze mag conform de wetgeving uitsluitend volgens de traditionele methode gemaakt mag worden, net als Champagne of Crémant uit Frankrijk. Er vindt dus een 2e gisting plaats in de fles die dan gedurende enkele maanden, soms jaren, wordt bewaard in honderden meters lange ondergrondse gangen. Een complexe en tijdrovende methode, maar het komt de smaak ten goede!

De wijngaarden van Clos Amador

Zowel de Cava als de twee stille wijnen worden verbouwd op wijngaarden in Baix Penedès en Central Penedès, in het zuidelijke deel van het district Barcelona. Brut Rosé Tendre wordt verbouwd in Concade Barberà. Gemiddeld liggen de wijngaarden op 250 meter hoogte en de druiven worden handmatig geoogst. De wijnstokken hebben een gemiddelde leeftijd van zo’n 20 jaar, wat deze wijn echt karakter geeft. De wijngaarden bevatten zo’n 2.200 tot 2.500 wijnstokken per hectare.

De bodem in Penedès bestaat uit kalkachtige klei. De wijnstokken groeien volgens het “Cordon de Royat - bilateral” systeem (T-vorm) of volgens het “Gobelet” principe, ook bekend als “Bush Vine”. Clos Amador is trots op de aanwezigheid van de edele authentieke druivensoort Xarel·lo, die we terugvinden in de Cava’s. Het klimaat is mediterraan mild met relatief koele nachten en vrijwel altijd een wind die er op natuurlijke wijze voor zorgt dat de druiven gedroogd worden en gezond blijven.