Een van de oudste familiebedrijven in Champagne

Sinds 1829 produceert Bollinger grootse Champagnes met een krachtige en tegelijk geraffineerde en complexe stijl. Bollinger streeft voortdurend naar perfectie tot in de kleinste details. Het Champagnehuis blinkt hier zó in uit, dat de hoge kwaliteit van haar Champagnes moeilijk te evenaren is. Bollinger veroverde met haar typerende elegantie zelfs het Britse Koninklijk huis: in 1844 ontving het Huis het prestigieuze predicaat Hofleverancier van het Britse Hof.

Bollinger is een echt familiebedrijf. Het Champagnehuis in Aÿ is één van de laatste huizen dat vanaf de oprichting zelfstandig is gebleven. Het bedrijf is ontstaan door de samenwerking tussen Athanase Hennequin de Villermont, een marineofficier die tot Admiraal werd gepromoveerd tijdens de Amerikaanse onafhankelijkheidsoorlog, Paul Renaudin en Jacques Bollinger. Laatstgenoemden hadden hun sporen in de Champagnehandel al verdiend als vertegenwoordigers van een Champagnehuis.

Bijna net zo belangrijk in de geschiedenis van Bollinger is Elisabeth Law de Lauriston-Boubers. In 1971 nam zij Bollinger over van haar voortijdig overleden man. Dankzij haar harde werk en visie verkreeg Bollinger de reputatie als dé referentie voor de beste champagne-kenners. In 2008 nam Jérôme Philipon het Champagnehuis over. Hij houdt de geschiedenis in stand onder de familie holding: Jacques Bollinger Company.

De wijngaarden van Champagne Bollinger

Een Champagnehuis is niets zonder haar wijnstokken en de oprichters begrepen al snel dat, om een zeer goede wijn te maken, zijn de beste druiven in Champagne nodig hadden. Daarom investeert Bollinger voortdurend en blijven de wijngaarden -vrijwel uitsluitend Grand en Premier Crus- groeien. Inmiddels beslaan de wijngaarden 166 hectare en voorzien zij in 60% van de productiebehoefte van het huis. De rest vult Bollinger aan met druiven van wijnboeren die sinds oudsher de beste cru wijngaarden bezitten. Het meest opvallende kenmerk van de Bollinger range is de grote hoeveelheid Pinot Noir in de blends die deze Champagnes een zeer herkenbaar karakter geven. Gelegen in Aÿ -geregistreerd als 100% Grand cru Pinot Noir- kon het huis niet hopen op een beter terroir.

De smaak van Bollinger is een prettige mix van kracht, finesse en balans die niet alleen voortkomt uit de kwaliteit van de druiven uit de wijngaard. De eerste fermentatie in eikenhouten vaten is waarin Champagne Bollinger zich onderscheidt van de andere Champagnehuizen. Bollinger gebruikt geen nieuwe houten vaten, maar alleen gebruikte, kleine vaten die minder smaak afgeven. Dit om de gecontroleerde oxidatie te bevorderen door als filter te dienen tussen de wijn en de buitenlucht. Dit zorgt ervoor dat de Champagnes van Bollinger een uitzonderlijk bewaarpotentieel hebben.

Leeftijd Validatie

Om Wijnkring.nl te kunnen bezoeken moet je 18 jaar of ouder zijn